HOME OCCASIONS BOVAG APK KEURING ADRES
 
       

Autobedrijf Ammerssluis is een door het RDW (Centrum voor voertuiginformatie en techniek) erkend keuringsstation voor het periodiek keuren van lichte voertuigen.

Voor het vakkundig keuren van uw auto kunt u dus ook bij ons terecht!

 

Wat is APK ?
De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een in Europa wettelijk verplichte keuring ter bevordering van de verkeersveiligheid en ter bescherming van het milieu. In Nederland staat de keuringsplicht beschreven in de Wegenverkeerswet 1994 en daarvan afgeleide regelingen. Volgens deze regelgeving moet u uw personenauto, of bedrijfsauto die – beladen – niet zwaarder is dan 3.500 kg, jaarlijks laten keuren. Tenminste, als de auto drie jaar of ouder is. De APK is een momentopname en geeft geen garantie dat uw auto de rest van het jaar veilig blijft om mee te rijden en dat u een jaar lang geen onderhoud hoeft te plegen. Regelmatige controle van uw auto is dus belangrijk

Wanneer moet uw auto gekeurd worden?
De zogenaamde ‘datum van eerste toelating’ is bepalend voor de keuring. Deze datum is vermeld op kentekenbewijzen afgegeven na 1 januari 1995. Bij kentekenbewijzen afgegeven vóór deze datum is de datum van eerste toelating meestal de afgiftedatum van deel I van het kentekenbewijs. Drie jaar na deze datum moet de auto voor het eerst zijn gekeurd en daarna ieder jaar. U kunt de auto al vanaf twee maanden vóór de keuringsdatum laten keuren. Als de auto niet, of niet tijdig is gekeurd, kunt u een bekeuring krijgen.

Wat wordt gecontroleerd?
Bij de APK let de keurmeester onder andere op de volgende onderdelen:
  • Verkeersveiligheid
    Remmen, wielophanging, schokdempers banden, stuurinrichting, verlichting en carrosserie.
  • Mileu
    Uitlaatgassen
  • Algemeen
    Kentekenbewijs deel I, voertuigidentificatienummer en de gebruikte brandstof.
Roetmeting
Sinds 1 januari 1997 ondergaan auto’s met een dieselmotor én met een bouwjaar van 1980 of later bij de APK een roetmeting. De APK-keurmeester volgt hierbij een voor heel Europa vastgestelde meting. Bij deze meting is het van groot belang dat u uw auto in een goede staat van onderhoud voor de keuring aanbiedt om motorschade te voorkomen. De dieselmotoren van na 1972 zijn erop geconstrueerd om deze meting te kunnen ondergaan mits de onderhoudsbeurten overeenkomstig de fabrieksvoorschriften zijn uitgevoerd.

Viergasmeting
Vanaf 1 januari 1998 moeten auto’s met een benzinemotor of LPG-motor met een ‘geregelde’ katalysator én met een bouwjaar van 1993 of later een zogenaamde viergasmeting ondergaan. Met behulp van een viergastester wordt gecontroleerd of de uitstoot van de uitlaatgassen de wettelijke percentages niet overschrijdt.

Verplicht meewerken aan de steekproef
Het kan gebeuren dat uw auto geselecteerd is voor een steekproef. Uw auto moet dan na de keuring nog beschikbaar blijven voor de RDW. De RDW-controleur is binnen 90 minuten na de afmelding aanwezig. Uw auto moet dus (maximaal) anderhalf uur, plus de tijd die nodig is voor de steekproefherkeuring zelf, beschikbaar blijven. U bent verplicht om aan de steekproef mee te werken. Wanneer u uw auto meeneemt voordat de RDW is geweest, krijgt u geen keuringsrapport. De eventuele goedkeuring van uw auto wordt dan ingetrokken en de nieuwe APK-keuring mag daarna alleen worden verricht door de RDW.


Deze informatie en meer kunt u ook vinden op de website van het RDW:
http://www.rdw.nl.

 

 
       

VOOR ONDERHOUD, REPARATIE EN VERKOOP VAN ALLE MERKEN NIEUWE EN GEBRUIKTE AUTO'S: (0184) 602760

 

 

Designed and Created by Eddy Erkel